Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Körömvirág

2012.01.31

A körömvirág kedveli a laza, homokos talajokat. Fényigényes növény. Ősszel vagy tavasszal magról szaporítható. A magvak 21 fokon kb. 10 nap alatt kicsíráznak. Helyigénye kb. 30 cm. Ha palántázunk, figyeljünk oda, hogy jól bokrosodott töveket vásároljunk, amelyeket ezután az ültető gödörbe helyezve, talajjal takarás után jól megöntözünk. A 60-90 cm magas növény 14 héten keresztül virágzik. A kis rókalepke és a fehér káposztalepke kedveli. Szirmai napfényen kinyílnak. Virágágyások remek szegélynövénye, mutatós vágott virág.

 

 Körömvirágkrém

  • 60 g szilárd zsiradék (főzőmargarin, kókuszolaj, kakaóvaj vagy lanolin, régen sertészsírral készítették)
  • 60-90 g szárított körömvirágszirom
  • 60 g desztillált víz (vagy rózsa-, illetve narancsvirág víz)
  • 1 teáskanál apróra vágott vagy reszelt méhviasz
  • 3-5 csepp illóolaj, illattal vagy anélkül

Óvatosan olvaszd fel a szilárd zsiradékot, a méhviaszt és a körömvirágszirmot főzőedényben vagy alacsony hőmérsékleten mikrohullámú sütőben, amíg átlátszóvá nem válik. A keveréket vedd le a tűzről. Öntsd a vizet turmixgépbe, és keverd addig, míg a víz habos nem lesz. Lassan öntsd az olajat, a zsírt és a viaszt a keveredő vízbe úgy, hogy közben leszűröd. Folytasd a keverést, míg a hozzávalók krémessé nem válnak. Még melegen töltsd a krémet edénykékbe, és egészen addig ne tegyél rá fedelet, amíg ki nem hűlt.

Címkézz fel minden egyes edénykét, jegyezd fel a készítésének az időpontját is. Tartsd hűvös, sötét helyen. Megközelítőleg egy évig használható fel. Ellenőrizd fél év után, hogy nem penészesedett-e meg.

Felhasználása

Hámsérülések, száraz bőr, fagydaganat, aranyér, visszértágulat, fekély, ekcéma, pattanás, koszmó, ajaksömör, égés, napozás okozta leégés, rovarcsípés, szemölcs, láb- és körömgomba, tyúkszem és bőrkeményedés kezelésére.